pátek 30. ledna 2015

Casual Friday.

Jeden z náročnějších pracovních týdnů konečně za námi! S ním i poslední lednový týden. Zítra nás čeká sálovka a pak thajský večer s našimi navrátilci (hrozně se těším!). Jaký víkend čeká vás? 

  • S usínáním jsem na tom docela bledě a běžně mi trvá i víc jak hodinu než zaberu. Někde jsem se dočetla, že je fajn pouštět si před spaním nějaké zvuky a tak jsem přišla k aplikaci Rain, rain, na které jsem se stala skoro závislá. Usínání za zvuků deště (a vybrat si můžete z různých) mě doslova blaží!
  • Dlouho jsme s K. hledali nějaký nový seriál, který by nás chytnul hned od prvního dílu. Ač mě se moc nechtělo, tak jsme si nakonec pustili první díl House of cards a musím říct, že jsme rozhodně nesáhli vedle. Pokud momentálně nevíte co, tak tohle je ta správná volba! 
  • Michelle z Růžové pandy sdílela na facebooku zajímavý odkaz na různé free kurzy, které na internetu můžete najít. Zatím se jimi probírám, ale rozhodně mě to zaujalo. English povinná.
  • Pokud jste takoví blázni do knížek jako já a máte rádi spíše ty antikvariátní kousky, musím vám doporučit prodejce na aukru (wwANTIKVARIATYcz), kde jsem minulý týden nakupila super kousky za pár korun (např. Kroniku Pickwickova klubu, Ženu cestovatele časem nebo knížku o Beatles). Pokud bydlíte v Praze můžete si je vyzvednout kousek od Masaryčky a jinak vám je pošlou samozřejmě až domů. Mějte trpělivost a proberte se vším, co nabízí.
  • Obědové saláty do sklenice! Rozhodně musím zkusit! Mimochodem děsně mě štve, že běžně tyhle sklenice u nás nejsou moc k sehnání.
  • Hrávali jste starý dobrý Hospital? Pokud ano, tak máte šanci si zavzpomínat! 
  • Má knihovna se konečně rozšířila a tak mám teď nový projekt

pondělí 26. ledna 2015

Avokádovo-čokoládové sušenky.

Dneska mám pro vás recept na nějaké to zdravější mlsání. Možná vám bude mix těchto ingrediencí připada trošku zvláštní, ale nebojte se toho! Sušenky jsou hodně vláčné a avokádo z nich cítit není. My jsme z nich s K. byli nadšení. Bonus je, že příprava zabere jen pár minut.

Ingredience (na cca 16 sušenek):
100 g avokáda (měkkého)
1/2 cupu (120ml) cukru (dávala jsem muscovado)
1 vejce
1/2 cupu kakaového prášku (kakao na vaření)
50 g čokoládových kousků/lupínků
1/2 lžičky jedlé sody

Troubu si předehřejte na 175 stupňů. V mixéru/robotu rozmícháme avokádo a cukr, přidáme vejce, poté kakao a nakonec sodu. Do hotového těsta vmíchejte špachtlí čokoládové lupínky a máte hotovo.
Na plech těsto dávejte po lžičkách a pečte 8 - 10 min. 





pátek 23. ledna 2015

Casual Friday.

Co vás čeká tento víkend?
Já se zítra chystám splnit většinu úkolů z to-do-listu, který nebere konce, užít si volný den a večer plánujeme s Kíťou takový oscarový filmový večer. 
V neděli (pokud to vyjde) bysme s K. měli jet do IQ parku či iQlandie do Liberce. Držte palce!

  • Holky od Akari sukní mají pár novinek a já mám pocit, že bezmezně nutně potřebuju novou sukni!
  • Kolega měl dneska v práci k obědu obalený lunchmeat! Prázdninové jídlo, co jsem milovala. Skoro vážně uvažuju, že si jednu konzervu koupím a zavzpomínám na staré časy.
  • Michelle z Browneyedbaker má konečně miminko!
  • Taky se teď na začátku roku snažíte jíst zdravěji? Tady najdete nějaké tipy na zdravé svačinky.
  • Znáte Candy Store? Pokud jste fanoušci amerického či britského jídla, tak vás tenhle krámek oslní. Zatím je najdete v Praze a v Brně, ale slyšela jsem, že letos plánují rozšiřování do dalších měst.
  • Jane mě nalákala a ráda bych si pořídila Instax mini, máte s ním zkušenosti?
  • Už několik dní uvažuju o tom, že se vrhnu na pečení tohoto koláče. Jen se trošku bojím kyselosti. Zkusit x nezkusit?


Další plakát, který najdete na etsy.com.

pátek 16. ledna 2015

Casual Friday.

S novým rokem přichází také něco nového sem na blog. Obecně ráda čtu páteční články ze zahraničních blogů, protože jsou plné různých odkazů na další zajímavé články, stránky či produkty. Sama toho přes týden spoustu přečtu či objevím a tak bych ráda udržela tyto "Casual Friday" a podělila se s vámi o něco, co mě zaujalo a možná bude zajímat i vás. 

Zítra mě čeká menší rodinná oslava a v neděli snad nákup dalšího kusu knihovny. Možná nějaký ten film či dobrá večeře a určitě alespoň chvilka odpočinku. 
Co čeká o víkendu vás? Doufám, že něco pěkného!

  • Včera se konečně objevily nominace na Oscara. Co jste na ně říkali? V Boyhood a Grandhotel Budapešť jsem doufala a těším se na The Imitation game a The Theory of everything.
  • Chystáte se letos víc číst? Co takhle nějaká reading challenge?
  • Propadla jsem nové hře na mobilu! Best Fiends. Zkuste, ale pak se na mě nezlobte až to nebudete chtít odložit.
  • Dlouho jsem hledala něco místo Ohlife, které skončilo a konečně jsem objevila Maildiary.
  • Jamie Oliver přišel s novou aplikací YOU. Každý den nová akce, která vás nutí dělat něco jinak či více přemýšlet o věcech kolem vás. Mě to dostalo hned na poprvé.
  • Dovede si představit, že byste týden žili podle Pinterestu? Budete se divit, ale už to někdo zkoušel.
  • Rádi byste napsali knížku a bojíte se, že na to nemáte? Michelle z Růžové pandy vás uklidní.
  • Někdy mě fakt štve, že jsem tak levá, protože tyhle účesový tutoriály jsou super!

Obrázky můžete koupit na etsy.com ve velikosti plakátů.

čtvrtek 15. ledna 2015

Prodávám Iphone.

Ježíšek byl letos neuvěřitelně štědrý a já jsem dostala nový iphone, proto teď prodávám ten starý. A tak ho nabízím i Vám přímo tady. 

Prodám iphone 4S white 16 gb, ios 8.1.2. Nese známky používání, ale je plně funkční (prodávám, protože jsem dostala novější). Baterka stále vydrží min. 1 den.
K němu dva usb kabely a jedna redukce do zásuvky, nová fólie na displej, pět zadních krytů (dva úplně nové) a pouzdro.

Pouze osobní převzetí Praha, NC Eden (po domluvě během celého dne).

středa 14. ledna 2015

Přečteno v roce 2014.

Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day - Judith Viorst
Obsah: Populární dětská knížka v anglicky mluvících zemích o Alexandrovi, který se ráno probudí se žvýkačkou ve vlasech a ví, že tenhle den bude hrozný.
Názor: O téhle knížce jsem slyšela několikrát a když jsem pak zjistila, že Disney udělal filmovou verzi, rozhodla jsem se jí konečně přečíst. V češtině zatím nevyšla, ale angličtina je to lehká, tak se to nebojte zkusit. Je to hodně krátké a docela milé.

Zlodějka knih - Markus Zusak
Obsah: Bolestný a podmanivý příběh Liesel Memingerové začíná na počátku války, kdy jí je pouhých deset let. Liesel je odevzdána do péče svým novým pěstounům, kteří žijí v malém městečku nedaleko bavorského Mnichova. A právě tady ji poznává Smrt, kterou Zusak učinil vypravěčem celého románu.
Názor: Jedna z nejlepších knížek loňského roku. Naprosto mě uchvátil styl, jakým je napsaná. Pokud nevíte po čem sáhnout, tak tohle je jasná volba. Filmová verze (ač jsem to nečekala) není vůbec špatná. 

Ponorka - Joe Dunthorne
Obsah: Mladý velšský autor situoval svou prózu do rodného Swansea, města na pobřeží jižního Walesu, kde žije inteligentní a sečtělý Oliver Tate, trochu samotářský a podivínský mladík s bohatou obrazotvorností. Během roku zaznamenává v deníku své zážitky, pocity, touhy i sny.
Názor: Miluju filmovou verzi. Takže když jsem zjistila, že knížka u nás vyšla, neváhala jsem a ihned jí koupila. Musím říct, že i když je to velice ojedinělé, tak v tomhle případě je film asi o fous lepší než kniha.

Poutníci - Kathleen Winsor
Obsah: Rozsáhlá barvitá freska podává obraz Spojených států v letech 1861-81, v době bouřlivého hospodářského rozvoje po skončení války Severu proti Jihu. Tento rozvoj sleduje autorka na osudech členů jedné rodiny, kteří se pohybují ve dvou sférách: ve světě finančníků a spekulantů a ve světě osadníků a zlatokopů ve Skalistých horách.
Názor: Vytáhla jsem zase jednou seznam knih od své profesorky ze střední a do oka mi padla tahle kniha. Jsem ráda, že jsem se do ní pustila, protože i když jde o poměrně rozsáhlé dílo, stojí za to, mu věnovat čas. Ve vašich seznamech by neměla chybět.

Jonathan Livingston Racek - Richard Bach
Obsah: Úsilí o dokonalost, o nalezení cesty k této dokonalosti a smyslu života vyčleňuje každého hledajícího jedince z davu. Racek Jonathan se svou touhou po dokonalém létání je uměleckým podobenstvím tohoto hledání a jeho let je vyjádřením důvěry v sílu, která každého tvora provází zkouškami života a na cestě k ideálu.
Názor: O téhle knížce jsem toho hodně slyšela a vzhledem k období, ve kterém jsem ji četla, jsem si říkala, že by se mi to mohlo líbit. Nakonec to na mně bylo asi až moc poetické a moc se mi to nelíbilo.

Skleněný zámek - Jeannette Walls
Obsah: Čtyři děti romantického dobrodruha a idealistického snílka Rexe Wallse prožily dětství cestováním po Spojených státech, bydlením v polorozpadlých chatrčích a podivných kempech, většinou o hladu bez základních potřeb a odkázány samy na sebe. Často opilý, ale milující otec jim svými nereálnými plány o budoucím bohatství dokázal vštípit smysl pro dobrodružství a fantazii, sebestředná a značně nezodpovědná matka zase pěstovala jejich soběstačnost a spoléhala na jejich schopnost přežít.
Názor: Ani nevím, jak se mi ta knížka dostala na seznam, ale jsem za to ráda. Čtení mě hrozně bavilo a doporučuju, kde můžu.

Generace X - Douglas Coupland
Obsah: Román amerického spisovatele vypráví příběhy tří hrdinů z tzv. generace X. Podle autora jde o novou "ztracenou" generaci, která hledá své místo ve společnosti. Andy, Klára a Dag jsou hlavní hrdinové příběhu, který se odehrává v městě Palm Springs někdy v osmdesátých až devadesátých letech dvacátého století. Je jim něco málo přes dvacet a jejich život teprve začíná. Bouří se před svou rodinou i společností, která je obklopuje a ráda by je strčila do nějaké škatulky. Sami sebe vidí jako produkt a zároveň oběť kultury, která funguje na vzorci "použít-vyhodit".
Názor: Během čtení jsem z toho byla hodně rozpačitá a několikrát jsem uvažovala o tom, že knížku odložím. Asi mi úplně nevyhovovalo, jak je psaná. Nakonec jsem se do ní dokázala začíst, ale určitě to nebude pro každého.

(Ne)obyčejný kluk - R. J. Palacio
Obsah: August je chlapec, který trpí vrozenou deformací obličeje a po letech domácího vyučování konečně nastupuje do školy. A to rovnou do 5. třídy. Kniha je kaleidoskopem pohledů samotného Augusta, jeho sestry a kamarádů i jeho nových spolužáků.
Názor: Dlouho jsem čekala než se mi tahle knížka v knihovně konečně dostala do ruky. Nakonec to vlastně nebyla zas taková pecka, jak jsem čekala (což vůbec neznamená, že se mi knížka nelíbila), ale příběh je to zajímavý. 

Mnich, který prodal své ferrari - Robin S. Sharma
Obsah: Knížka líčí příběh velmi úspěšného a bohatého právníka, který věnuje celý život jenom práci, až se fyzicky i duševně zhroutí. Tento okamžik je pro něj prozřením - po uzdravení opustí své místo a vydá se hledat nový život do Indie, k mnichům. Zde se naučí zcela jinému způsobu života, osvojí si indickou filozofii i duchovní cesty, jak dosáhnout v životě štěstí.
Názor: Knížka, kterou doporučovala Cassida. Na mě to bylo hrozně prvoplánové a nijak zvlášť mě to nezaujalo (asi na tuhle rádoby duchovní četbu nějak nejsem).

Klub nenapravitelných optimistů - Jean-Michel Guenassia
Obsah: Paříž první poloviny šedesátých let, počátky rock'n'rollu, filmová nová vlna, alžírská válka, studená válka, život pařížských teenagerů - a osudy poválečných uprchlíků zpoza železné opony ve vzpomínkách tehdejšího studenta Michela.
Názor: Nejdřív jsem jí rozečetla a odložila na dobu neurčitou. Pak jsem se k ní náhodně vrátila na horách, když na mě vyskočila ve čtečce a nemohla jsem přestat číst!

Osvětimská knihovnice - Antonio G. Iturbe
Obsah: Příběh židovské dívky, která působila v nacistickém vyhlazovacím táboře Osvětim jako knihovnice. Kniha je inspirována skutečnými životními osudy Dity Krausové.
Názor: Knížka, o které se loni hodně mluvilo. A mělo proč. Jestli máte tyhle příběhy z koncentračních táborů rádi, tak po ní hned sáhněte!

Paper towns - John Green
Obsah: Záhadný román o jednom dobrodružném vztahu mezi dvěma americkými teenagery.
Názor: Četla jsem jí v době, kdy ještě nebyl český překlad. Proti hvězdám, slabý odvar. Nicméně pokud hledáte něco dobře čitelného v angličtině, směle do toho. 

Osamělost prvočísel - Paolo Giordano
Obsah: Oba hrdinové knihy, Alice i Mattia učinili kdysi špatné rozhodnutí, za které musí celý život platit.
Názor: Jediná knížka loňského roku, která se probojovala do mého seznamu top knížek. Byla jsem naprosto ohromená příběhem a tím, jak byl napsaný. Dopočuju!

Nonstop knihkupectví pana Penumbry - Robin Sloan
Obsah: Úsměvně laděný román je laskavou úvahou o propojení dvou zdánlivě protikladných pojmů, které na jedné straně představují staré knihy, na druhé soustava nejmodernějších počítačových technologií.
Názor: Hodně o ní všude mluvil TKF, tak jsem do ní šla. A byla jsem ráda, protože to bylo opravdu čtivé.

Těžší než nebe: životopis Kurta Cobaina - Charles R. Cross
Obsah: Kniha amerického publicisty Charlese R. Crosse vydaná poprvé v r. 2001 a do češtiny přeložená o dva roky později vznikla na základě autorova více než čtyřletého bádání nad stovkami hudebních nahrávek a písemností a na základě více než 400 rozhovorů s jeho nejlepšími přáteli, rodinou a kolegy. Díky exkluzivnímu přístupu k záznamům z Cobainových obsáhlých osobních deníků jsou zde mnohá tajemství, která se váží k této legendární hvězdě i jeho skupině Nirvana, přinejmenším poodhalena a na druhou stranu se zde uvádějí na pravou míru některé z mnoha falešných mýtů kolem této hudební legendy.
Názor: Tímhle jsem hodně žila! (psala jsem vám o ní tehdy). Po přečtení jsem potřebovala krátkou pauzu na přemýšlení. Našli byste o ní i zápis v mém deníku. Jestli máte rádi Kurta nebo Nirvanu, tak tohle je skoro povinnost.

Svědectví - Stephen King
Obsah: Horor amerického autora o naprostém zdecimování lidstva mimořádně odolným virem chřipky.
Názor: Zase jednou King. Určitě nejobsáhlejší knížka loňského roku (četla jsem revidovanou uncut version). Ač mi trvalo dva měsíce jí přečíst, tak to byl skvěle strávený čas. Skoro bych řekla, že je to zatím nejlepší, co jsem od něj četla.

Nesnáším svůj krk - Nora Ephron
Obsah: Vtipná knížka americké novinářky a scénaristky, která s humorem a sebeironií nabízí čtenářkám své zkušenosti a postřehy o věcech, s nimiž se ve svém životě musí vyrovnat většina žen.
Názor: V knihovně na mě vykoukla náhodou. Nejdřív jsem nevěděla, co čekat, ale přečetla jsem jí jedním dechem. Jak už tušíte, je to rozhodně spíše pro ženy, ale jako oddechovku na dovolenou vřele doporučuju.

Hotel na rohu hořkosti a štěstí - Jamie Ford
Obsah: Milostný příběh nesoucí se na melancholické vlně vypráví o mladé dvojici, která se musí probojovat mnoha překážkami, aby dosáhla svého společného štěstí. Zdá se ale, že osud jim není vůbec nakloněn.
Názor: Průměr. Nebylo to hrozné, ale nijak zvlášť mě to neohromilo. 

Mary Poppins (1. díl) - P. L. Travers
Obsah: Polopohádkové vyprávění o zvláštní vychovatelce, kterou do rodiny anglického úředníka přivál východní vítr.
Názor: Určitě znáte filmovou verzi. Mě vždycky lákalo přečíst si předlohu. V češtině jsem na ní v knihovně neměla štěstí, tak jsem sáhla po anglické verzi. Věděli jste, že knižní předloha má několik dílů? Já jsem zatím přečetla jen první (ten, který znáte z filmu). Nečetlo se mi to zrovna lehce a taky mi dost dlouho trvalo, než jsem to přelouskala. Hodně mě překvapilo, že v knížce je Mary Poppins mnohem drsnější než jak jí pak vykreslil Disney.

Po Valentýnu - Esther J. Ending
Obsah: Psychologický román popisující velmi netradiční rodinu. Pětice sourozenců poznamenaná hippiesáckou matkou a několika otci, prožívá nekonformní výchovu na jihošpanělském pobřeží.
Názor: Jedna z výborných náhodných výpůjček. Dejte si jí na seznam.

Bílý oleandr - Janet Fitch
Obsah: Osudy dospívající dívky, která po uvěznění vlastní matky přechází z jednoho pěstounského domova do druhého a hledá při tom vlastní identitu a smysl života.
Názor: Knížka, do které se mi vůbec nechtělo. Pak jsem jí zahlédla v knihovně ve vrácených, vzpomněla jsem si na Saru a vzala jí domů. Kdysi jsem viděla filmovou verzi, kterou si moc nepamatuju. Začala jsem číst a nadávala si ještě hodně dlouho. Výborná věc!!! 

The cat in the hat - Dr. Seuss
Obsah: Dr. Seuss je taková americká klasika. Tahle knížka je taková hodně bláznivá a psaná v rýmech. Level angličtiny podle mě úplně v pohodě.
Názor: Opravdu především pro děti, nicméně musím se podívat na filmovou verzi, protože nechápu, jak tohle mohl dát někdo dohromady.

Spánek - Haruki Murakami
Obsah: Protagonistka a zároveň vypravěčka nespí už sedmnáct dní. Ve stavu mezi snem a realitou probírá v myšlenkách svoje stereotypní, ač navenek spokojené manželství, noci tráví podrobnou četbou Anny Kareniny, užívá si malých zapomenutých neřestí a v této "bdělé tmě" postupně nahlíží na dosavadní život z nečekaného úhlu.
Názor: Krátká povídka, výborně napsaná a doplněná zajímavými kresbami. Za mě palec nahoru.

Rudá jako rubín - Kerstin Gier
Obsah: První část trilogie s fantastickými prvky, jejíž hrdinkou je anglická středoškolačka, rozvíjí motiv cestování časem.
Názor: Knížka pro teenageři, do které jsem se začetla v letadle ze Skotska. Ani jsem nečekala, že se mi to bude tak líbit, ale je to opravdu čtivé. Jen jsem se nedostala k dalším dílům. 

Vraždy podle abecedy - Agatha Christie
Obsah: Další klasická detektivka ze třicátých let, v níž pověstný soukromý detektiv Hercule Poirot řeší podivuhodnou sérii zločinů spáchaných v abecedním pořadí.
Názor: První Agatha. L. a Kíťa jí tak vychvalují, že jsem se odhodlala a dala jí šanci. Neříkám, že Agathu miluju, ale tohle bylo pěkné.

Už je tady zas - Timur Vermes
Obsah: Románová prvotina současného německého autora, napsaná v ostrém satirickém duchu, je založena na fantaskním předpokladu, podle něhož Adolf Hitler roku 1945 nezemřel, jenom usnul a v současnosti se probral k životu.
Názor: Neuvěřitelně vtipná věc. Pokud na ní někde narazíte, neváhejte a dejte se do ní!

I remember nothing - Nora Ephron
Obsah: Vzpomínky na věci, které se udály.
Názor: Moje druhá Nora, tentokrát už v angličtině (která je skvěle čitelná), protože kromě krku od ní u nás zatím nic nevyšlo. Trefné a vtipné, moc se mi to líbilo.

Velikonoční průvod - Richard Yates
Obsah: Psychologický román amerického autora sleduje přes čtyřicet let dlouhé období z komplikovaného života dvou povahově rozdílných sester.
Názor: Nouzový východ byl super a tak jsem se vrhla i na tohle. Mě to padlo do noty, ale dokážu si představit, že pro někoho to bude místy nudné. 

Záhada sedmi ciferníků - Agatha Christie
Obsah: Ocelářský magnát si pronajme šlechtické sídlo, na kterém se shromáždí skupina mladých lidí. Jednomu z nich, notorickému spáči, připraví žert, ten se však mění ve vraždu.
Názor: Moje druhá Agatha a moje asi druhá nejoblíbenější z těch, co jsem četla.

Velký dům - Nicole Krauss
Obsah: Rekvizitou, která spojuje vyprávění čtyř hlavních postav, je masívní psací stůl s devatenácti zásuvkami, jehož prvním majitelem byl údajně španělský básník Federico García Lorca. Tento kus starožitného nábytku se vynořuje uprostřed jednotlivých vyprávění a je mu přisouzena jakási symbolická role předmětu, do něhož se vtělily jak představy a touhy, tak i neúspěchy a zklamání ústředních hrdinů či hrdinek.
Názor: Nejdřív mi to přišlo hodně zvláštní a chvilku mi trvalo se do toho začíst. Pak už jsem, ale byla zakousnutá a opět mě Nicole nezklamala!

Pět malých prasátek - Agatha Christie
Obsah: Hercul Poirot tentokrát pátrá, zda-li žena odsouzená pro vraždu svého manžela před šestnácti lety byla skutečným viníkem.
Názor: Třetí Agatha a zatím moje nejoblíbenější.

Návštěva bandy rváčů - Jennifer Egan
Obsah: Román je složen z mnoha souvisejících povídek od 70. let minulého století do současnosti. V nich se střídá kolem bývalého rockera několik postav, které se vzájemně propojují a vytvářejí svůj vlastní příběh v různých časových rovinách a různých formách.
Názor: Skoro se to dá těžko popsat. Tohle musíte vidět a číst!

Hledání Aljašky - John Green
Obsah: Šestnáctiletý Miles, posedlý sbíráním posledních slov významných osobností a touhou hledat velké Možná, je spíše outsiderem mezi svými vrstevníky. Jeho život získá zcela novou podobu, když přejde na internátní školu Culver Creek. Zde se rychle spřátelí se svérázným spolubydlícím a okouzlující, naprosto nepředvídatelnou Aljaškou Youngovou.
Názor: Oddechový Green. Lepší než Paper towns, ale nepřekonal Hvězdy. 

Barva mléka - Nell Leyshon
Obsah: Patnáctiletá Mary, zároveň i neumělá vypravěčka příběhu, žije s rodiči a třemi sestrami na rodném statku v anonymních kulisách anglického venkova. Nesmlouvavý otec, který se nikdy nesmířil s tím, že nemá syny, doslova rve ze své ženy a čtyř dcer kůži. Nutí je vykonávat mužskou práci a sebemenší chybičku "odměňuje" tvrdým fyzickým trestem. Mary si však nestěžuje, zdá se dokonce, že namáhavá zemědělská dřina jí nejen vyhovuje, ale také plně uspokojuje. Zlom pro ni nastává v okamžiku, kdy místní vikář shání pomocnou sílu do domácnosti, která má kromě běžných záležitostí mít na starosti i péči o jeho těžce nemocnou ženu.
Názor: Knížku jsem objevila díky goodreads a přečetla jsem jí během jednoho dne! Je to takové syrové, ale nebojte se toho!

Naivní. Super. - Erlend Loe
Obsah: Jednoduchý psychologický román současného populárního norského autora o tom, že vůbec není jednoduché být jednoduchý.
Názor: Jednoduché a přesto krásné! Přesně takové knížky mám ráda.

My, zvířata - Justin Torres
Obsah: Děj se odehrává především kolem nejmladšího chlapce, bezejmenného vypravěče příběhu, na začátku románu slavícího sedmé narozeniny a na jeho konci se vyrovnávajícího s vlastní sexualitou.
Názor: Další z letošních zvláštních knih, o kterých jsem zpočátku nevěděla, co si myslet a nakonec mě přesvědčily.

Analfabetka, která uměla počítat - Jonas Jonasson
Obsah: Bizarní satirický příběh chudé nevzdělané africké dívky, která díky svému velikému talentu prožije veliké dobrodružství.
Názor: O téhle knížce jsem toho slyšela mnoho. Ano, je o dost šílenější než Stařík a ano je mu trochu podobná. Nicméně mě to bavilo a ráda doporučím dál.

The vacationers - Emma Straub
Obsah: Americká rodinka jede na dva týdny na Mallorku a my objevujeme jejich tajemství.
Názor: Jednoduchá knížka na léto. Mě to nahradilo dovolenou u moře, protože při čtení jsem si připadala, jak kdybych u moře byla. Angličtina možná o chlup těžší, ale číst jsem to stále zvládla.

Tělo a krev - Michael Cunningham
Obsah: Sága rodiny Constantina Stassose, řeckého emigranta, který přichází do Ameriky uskutečnit svůj sen o bohatsví a prosperitě.
Názor: Pro nového Cunninghama (kterého vášnivě miluju) jsem si běžela hned jak vyšel! Opět nezklamal a jsem ráda, že ho v knihovně mám. I když mezi jeho nej bych tuhle knížku nezařadila.

1Q84 kniha 3 - Haruki Murakami
Obsah: Třetí kniha široce koncipovaného postmoderního eposu uzavírá příběh profesionální vražedkyně a nadaného matematika v alternativním světě roku 1Q84.
Názor: Možná to bylo tím, že už jsem v paměti neměla předchozí díly, ale tohle považuju asi za nejslabší knížku od Murakamiho. Zpětně lituju, že jsem nepočkala a nečetla všechny díly společně.

Útěk do divočiny - Jon Krakauer
Obsah: Skutečný příběh z roku 1992 zaujal autora natolik, že se nejen snažil prověřit jeho poslední cestu, ale také zjistit pokud možno i motivy, které mladého chlapce k riskantnímu dobrodružství vedly.
Názor: Z filmu jsem byla paf a tak jsem zatoužila přečíst si knížku. Byla jsem paf znovu. Ten příběh mě nikdy nepřestane udivovat. 

Zvláštní smutek citrónového koláče - Aimee Bender
Obsah: Křehký rodinný příběh vyprávěný holčičkou Rose, nadanou zvláštní schopností.
Názor: Moc pěkně napsané. Příběh byl nakonec ještě zvláštnější než jsem čekala. Určitě stojí za přečtení!

Balada o smutné kavárně, Svatebčanka - Carson McCullers
Obsah: Dvě novely přední americké autorky spojuje hledání lásky a spřízněností mezi citově, rozumově nebo tělesně deformovanými a osamocenými jedinci.
Názor: Melancholické čtení na nedělní rána u kávy či čaje. Tahle spisovatelka je mi něčím hodně blízká.

Dítě v pravý čas - Ian McEwan
Obsah: Román vyprávějící o krizi manželství hluboce zasaženého ztrátou dítěte a zároveň popisující společenko-politickou situaci v Británii 80. let 20. století.
Názor: Za mě tohle ne. Dočetla jsem, ale byla to práce. 

Po otřesech - Haruki Murakami
Obsah: Sbírka povídek významného japonského autora, napsaných po zemětřesení roku 1995 a původně publikovaných v literárním časopise Šinčó.
Názor: Knížka ze dne nepřečtených knih. Dočetla jsem jí až na potřetí a bylo to asi proto, že mě zkrátka tolik nebavila. 

Julie a Julia - Julie Powell
Obsah: Příběh nepříliš spokojené mladé ženy, která se rozhodne (z celkové životní nenaplněnosti) pro nečekaný projekt. Podle kuchařky Julie Childové: Jak zvládnout umění francouzské kuchyně, bude celý rok vařit a zároveň o tom psát na svůj blog.
Názor: Jeden z mála případů, kdy film byl lepší než knížka. Ne, že by byla úplně strašná, ale slabší průměr. Dobré čtení na dovolenou.

Brenda Veliká - C. D. Payne
Obsah: Humoristický román z prostředí americké dívčí internátní školy, jehož hrdinka trpí nadváhou a nedostatkem kamarádek, což se ale změní s nástupem nové krásné spolužačky, která si ji vybere za nejlepší přítelkyni.
Názor: Chtěla jsem něco lehčího a tohle naprosto splnilo má očekávání. Je to vtipné a děj rychle odsýpá. 

Podivné město - Ransom Riggs
Obsah: Dobrodružství, které začalo v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, pokračuje. Jacob Portman se vydává se svými podivnými přáteli na cestu do Londýna, aby zde společně našli pomoc pro slečnu Peregrinovou.
Názor: Moje nejočekávanější knížka roku. Asi i proto, že jsem od toho očekávala tolik, jsem nakonec byla trochu zklamaná. První díl to určitě nepředčilo a když jsem zjistila, že bude ještě třetí, tak jsem málem vyletěla z kůže.

Můj strýček Oswald - Roald Dahl
Obsah: V této společnosti experimentuje hlavní hrdina s pilulkami pro povzbuzení potence. S krásnou dívkou obchází významné osobnosti veřejného života, jimž aplikuje svou senzační drogu. Získané sperma ukládá do zvláštní lékařské banky s úmyslem nabídnout tento artikl k oplodnění bohatým a ctižádostivým dámám. Pikantní knížce nechybí vtip a černý humor.
Názor: Skoro můžu říct, že mě tahle knížka až šokovala. V dobrém smyslu slova. Nic takového jsem od Dahla po Karlíkovi nějak nečekala. Příběh až trochu bizarní, ale určitě ho zkuste.

Živá historie - Hillary Clinton

Obsah: Autobiografie Hillary Clintonové, bývalé první dámy USA, výrazné ambiciózní osobnosti v americké společnosti i politice přelomu tisíciletí.
Názor: Knížka, na kterou jsem se chystala několik let. Knížka, kterou jsem letos četla nejdéle. Život Hillary od jejího dětství po politickou kariéru. Líbila se mi a to moc. Zajímavé nahlédnutí nejen do jejího života, ale také politické situace oné doby.

Hra o manželství - Jeffrey Eugenides
Obsah: Madeleine Hannaová je svědomitá anglická studentka, která trochu zaspala dobu. Zatímco všichni čtou Derridu, ona se šťastně noří do díla Jane Austenové a George Eliotové: šiřitelek manželských pletich, jež jsou hlavním tématem nejvýznamnějších anglických románů. Na jaře svého posledního roku na vysoké škole se zapíše do kurzu sémiotiky. A z důvodů, které nemají nic společného se školou, život ani literatura již nikdy nebudou stejné. Nebudou stejné poté, co se zamiluje do Leonarda Mortena - charismatického osamělého muže se zdánlivě nevyčerpatelnou energií.
Názor: Čtivé a rozhodně doporučím dál. Nicméně hlavní hrdinka mi děsně lezla na nervy!

Eleanor and Park - Rainbow Rowell
Obsah: Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře.
Názor: Četla jsem jí ještě než vyšla v češtině, takže nevím jak je na tom překlad. Originál je ale dokonalost sama. Musela jsem číst pořád a všude, každou minutu! Jedna z nejlepších tohohle roku. 

Až na konec všech dní - Jodi Picoult
Obsah: Psychologický román ze současnosti, odehrávající se v malém městě USA, o přátelském a posléze mileneckém vztahu dvou adolescentů.
Názor: Jodi Picoult to umí! Výborná knížka a příběh, který vás bude táhnout až do konce knížky!

Vypravěčka - Jodi Picoult

Obsah: Příběh mladé Sage, pocházející ze židovské rodiny, začíná ve chvíli, kdy se na terapii seznámí s Josefem Weberem, devadesátiletým, na pohled sympatickým pánem. Při jednom z jejich rozhovorů se však tento dojem vytrácí, když ji Josef požádá, aby mu pomohla odejít ze života, neboť jej tíží svědomí. 
Názor: Hned dvě výborné knížky od Picoult za sebou. Vypravěčka byla očekávanou knížkou tohohle roku a řekla bych, že po právu.

Příběhy nečekaných končů - Roald Dahl
Obsah: Výběr šestnácti tematicky různorodých povídek anglického mistra černého humoru spojuje důmyslně vybudovaná zápletka a překvapivé rozuzlení.
Názor:  Jasná oddechovka, nenáročné čtení. Pročetla jsem se jí při spálové angíně. Některé povídky jsou lepší a některé slabší. Celkově takový průměr.

Měsíční prach - Arthur C. Clarke
Obsah: Námětem je neočekávaně katastrofa, která postihne cestující aerotaxi na okružní cestě po měsíčním Moři prachu. Přesunem prachových vrstev se kosmická loď propadne a cestující i s pilotem jsou nuceni v kráteru vyčkávat na záchrannou výpravu. Reakce jednotlivých cestujících a vznikající milostný vztah mezi pilotem a průvodkyní cestovní kanceláře tvoří dějové jádro příběhu.
Názor: Na scifi já příliš nejsem, ale tohle jedna ze seznamu od mé profesorky a shodou okolností jí máme doma. A tak jsem jednoho večera seděla v křesle u knihovny a sáhla do ní. No a nakonec jí přečetla celkem snadno. Jestli máte tuhle tématiku rádi, tak směle do toho.

David Copperfield (svazek I.) - Charles Dickens
Obsah: První část románu anglického klasika líčí neradostné dětství osiřelého chlapce. Autor do knihy vložil vzpomínky na dětství, prožité u moře, na lidi, které tu poznal, na pozdější léta v Londýně, na své literární začátky, práci, lásku a rodinný život. David Copperfield není jen básnickou autobiografií, ale i obšírným pohledem na život anglické společnosti na poč. min. stol., které umožňuje poznat mnoho charakteristických jevů tehdejšího života.
Názor: Zase jsem jednou měla chuť na Dickense a sáhla jsem po Davidovi. První jsem přečtla vlastně raz dva a těšila jsem se na další. Za mě jedna z lepších od něj!

Paměti imaginárního kamaráda - Matthew Dicks
Obsah: Budo již šest let žije podivuhodný život imaginárního kamaráda. Jako trochu staršího kluka si ho vymyslel Max, nyní už osmiletý chlapec, který trpí Aspergerovým syndromem a má proto problémy s komunikací. Budo existuje pro Maxe, má ho bezvýhradně rád, dokonale mu rozumí, na rozdíl od Maxe však také rozumí i okolnímu světu a chápe zdroj jeho problémů, ale žije i svůj vlastní život a také se přátelí s jinými imaginárními kamarády jiných malých dětí.
Názor: Další z toho nejlepšího loňského roku. Krásná knížka a docela nečekaný příběh. Určitě musíte mít na seznamu!

Kde se touláš, Bernadetto? - Maria Semple
Obsah: Román s ironickým nadhledem vypráví příběh jedné svérázné americké rodiny, jejíž život zásadně ovlivní matčina psychická porucha.
Názor: Původně jsem jí rozečetla v angličtině, ale přiznávám, že to na mě bylo moc těžké. Shodou okolností zrovna vyšla v češtině, tak jsem raději sáhla po překladu. Nejdřív jsem se do toho musela dostat, ale nakonec to bylo přesně tak dobré, jak jsem očekávala. 

Muž jménem Ove - Fredrik Backman
Obsah: Kniha mladého švédského autora o starém vzteklounovi, který vlastně vzteklounem není a o řadě situací, které jsou nám všem důvěrně známé.
Názor: Tolik vychvalovaná kniha, že když se mi dostala do ruky, zkusila jsem to. Jsem ráda, že jsem vůbec netušila o čem je. O to víc jsem byla překvapená a o to víc se mi knížka líbila. Nádherný příběh!

Příliš mnoho štěstí - Alice Munro
Obsah: Tématy povídek s hlavními ženskými hrdinkami jsou jak emocionálně vypjaté tragické zlomové okamžiky (například vražda dítěte), tak i zdánlivě všední a mnohokrát prožitá dramata (příběh, kdy se muž zamiluje do jiné ženy, odchod dítěte z domova apod.). Ve všech případech ale autorka svoje téma zpracovává s takovou hloubkou a empatií, že se z lidských osudů, ať už jsou jakékoliv, stává neobyčejně poutavé a poučné čtení.
Názor: Povídky, na které jsem se těšila. Těším se na něco dalšího od téhle spisovatelky.

Zmizelá - Gillian Flynn
Obsah: Zmizelá žena, jejíž deníky i přátelé svědčí jasně proti manželovi a manžel, který tvrdí, že je nevinný.
Názor: Chtěla jsem si nejdřív přečíst knížku než uvidím film (dobře jsem udělala). Bylo to opravdu strhující, jak se všude říká. Nutilo mě to číst stále dál a dál. Filmové zpracování je až na pár detailů hodně věrné a kvalitní.

Tiny beautiful thins: advice on love and life from Dear Sugar - Cheryl Strayed
Obsah: Dopisy lidí s různými problémy, na které odpovídá Sugar - aneb rady ohledně všech životních situací. Původně publikováno v novinách.
Názor: Čtivá angličtina. Některé dopisy a rady byly lepší než jiné, ale celkově se mi knížka líbila. Nad nětkrými věcmi vás to nutí přemýšlet.

úterý 13. ledna 2015

"27"

Dnes s paprsky ve tváři
a jarním vánkem v zádech.
Zase o rok starší.
Tentokrát mnohem šťastnější. 

čtvrtek 8. ledna 2015

Rok 2014.

Ohlédnutí za uplynulým rokem. Rokem, který obecně vzato nestál za nic. Když se podívám zpátky, tak to byl určitě můj nejhorší rok od roku 2001. Těšila jsem se až skončí a trochu se bála, co přinese leden. 
Stejně tak jak tenhle rok začal, tak taky skončil. S nadějí vyhlížím rok 2015. 

Leden
- asi nejhorší měsíc z celého roku, všechno to začalo 5. 1. a táhlo se neskutečně dlouho
- dočetla jsem Zlodějku knih (jednu z nejlepších knížek roku!)
- měla jsem narozeniny - dvacátéšesté (vzhledem k okolnostem nebyly nic moc)
- začínáme koukat na Sherlocka Holmese a chodit na lekce salsy
- Rytmusí novoroční večírek se nese v mexickém duchu
- poslední plánování a nejlepší tři dny tohohle měsíce - jedeme s mamkou, ségrou a mamkou K. do Londýna (poprvé a určitě ne naposled)
- uspořádali jsme legendární párty s playstation move a dali si ten nejšílenější "sendvič" ever

Únor
- nemůžu spát, několik dní, je to šílený
- poprvé jsem vařila hovězí vývar
- už potřetí Sokolský ples
- rozhodujeme se, že babi prodá dům (jsem z toho rozhozená)
- začala jsem chodit na lekce jógy pro zdravá záda
- makám na diplomce, první rozhovory

Březen
- hory s T. a L., jediná týdenní dovolená v tomhle roce
- první jarní počasí a čtení na balkóně
- koupili jsme si křeslo!
- vylila jsem si čaj do notebooku, kde jsem psala diplomku (zoufalství!)
- rozeslala jsem holkám pohledy (jen tak)
- 20. 3. je kolem dvaceti stupňů a jdeme na pivo do lesáče
- pekelně makám na diplomce, střídavě propadám zoufalství a depresi, mám pocit, že to nedopíšu
- začala jsem a dočetla jsem životopis Kurta Cobaina a jsem u vytržení!
- v práci pořádáme seminář s odborníkem na networking
- byla jsem s mamkou a taťkou na Matějský! 

Duben
- týden volna na psaní diplomky - finišuju! 
- první letošní návštěva v našem pivovárku
- první letošní výběh! 
- začínáme koukat na Chirurgy
- byli jsme v Zen studiu (privátní sauna a vířivka a nejlepší masáž!)
- dostala jsem krásný botky od Dogo
- byli jsme na módní přehlídce v Mánesu
- dimplomka vytištěná a odezvdaná (!!!)
- Majáles - mnohem lepší než loni a hrozně si to s T. a L. užíváme!

Květen
- viděli jsme Lego movie (a vůbec jsme to nedávali!)
- podruhé pracovně ve Skotsku
- 23. 5. poprvé vytahuju kraťasy a nechávám se hodně ostříhat!
- grilujeme u I. na chatě
- zasadila jsem bylinky
- sraz s lidma ze střední po sedmi letech, velká účast a dost vydařené!
- chodíme na hot jógu (a umíráme)
- poslední oslava na zahradě (ach jo)

Červen
- hrozně jsem se začetla do Nory Ephron a nadchnul mě film American splendor
- měli jsme parádní pracovní párty na Vyšehradských hradbách
- po dvou letech jsme se viděli s F. a bylo to fajn
- opět jsem propadla Gilmorkám!
- konečně máme novou pračku (jupí)
- obhájila jsem diplomku a získala magisterský titul a ségra zvládla bakaláře!
- začala jsem číst Živou historii
- byli jsme na wellness víkendu v Rumburku a podívali se po Českém Švýcarsku
- krize je opět zpátky a leden se opakuje

Červenec
- sestřička promuje, v taláru a čepičce a je to úžasný!
- odpočinkový a přemýšlecí víkend na Slapech
- naposledy jsem viděla "dům" a vlastně ani ne pořádně
- taťka si neskutečně pořezal nohu, protože měl jeden ze svých super pubertálních nápadů
- kolega z práce se oženil a my byli při tom!
- klíče od "domu" předané a definitivně už není náš
- sraz s holkama z vejšky na Náplavce
- víkend na Mácháči, který nás okouzlil
- K. konečně opravil splachovadlo! :-D
- babi přebírá nový byt
- odjíždíme na krátkou dovolenou do Jižních Čech - prší, prší, prší

Srpen
- K. jede pracovně do Istanbulu
- pomáháme babi uklidit a zabydlet byt
- zase fotbal a tour de pub
- naprosto báječný Kryštofkemp (nej jídlo, nej hudba, nej prostředí a fotka z Nikolaosem)
- letos zase konečně festival na Okoři! (překvapením večera výborní Mig 21)
- skvělý oddychový víkend na Slatině a nejvtipnější výlet do muzea másla v Máslovicích
- s K. jsme spolu šest let! a máme za sebou nejhorší rok
- koupili jsme si nové matrace (ach) a umíráme blahem
- grilovačka burgerů u J. a M.
- holčičí párty v Roztokách a petanque
- začínám 100 happy days

Září
- po deseti letech zase alergologie
- naši jedou do Maroka a ségra do Španělska
- randíčko s procházkou a zmrzlinou na Střelečák
- kolaudace u H. a T.
- letos mnohem lepší Burgerfest!
- uvařila jsem první jedlou dýňovou polévku
- Rytmus slaví 20 let
- jela jsem k B. na burger akci a našla nejkrásnější domeček na světě

Říjen
- výjezdní v indiánském stylu
- dva týdny jsem ležela doma se spálovou angínou (po deseti letech fakt nemocná!)
- poprvé jsme byli v Sapě (konečně)
- poprvé jsem pekla bagely

Listopad
- byli jsme v Uhří na pouti
- už 11 let bloguju!
- dali jsme si randíčko ve vinárně
- začali jsme chodit o víkendech do posilky
- opožděná halloween party ve stylu pohádkových a filmových postav
- dokončila jsem 100 happy days
- uspořádala jsem holčičí večer u nás doma
- viděli jsme Interstellar!!!
- babi a děda slaví zlatou svatbu (50 let spolu!)
- promuju!

Prosinec
- poprvné v životě jsem malovala (kancelář v práci)
- moje střední slavila výročí a konal se absolventský sraz (i když trošku slabej)
- byli jsme v Café Palanda na nejlepších burgerech!
- kupuju dárky, peču cukroví a chytám vánoční náladu
- k Vánocům jsem dostala nový Iphone (dojetí obrovský)
- konec roku končí strašně smutně (J. B. už není mezi námi)

Přečetla jsem 63 knížek (osobní rekord) - z toho 18 v kindlu a 8 v angličtině. Hledejte je TADY.
Viděla jsem 116 filmů. Jaké to byly a pro inspiraci se můžete podívat TADY.
Za rok jsem na instagram nafotila 165 fotek.
Napsala jsem 59 příspěvků na blog (což je jisté zlepšení).
Nejvíc jsem poslouchala Nirvanu (348x), hned potom Beatles a Kryštof. Nejhranější písničkou roku bylo Tanči dokud můžeš od Mandrage (26x) a v závěsu Parapet a Pop! Goes my heart.